Як відомо, в ніч на 24 серпня цього року на півночі Криму стався викид токсичних хімікатів з кислотонакопичувача заводу «Кримський Титан». Аварія призвела до значного погіршення екологічної ситуації не тільки в Криму, але і в частині Херсонської області.

Ситуація, що пов'язана з цим викидом, була проаналізована вченими Наукового Центру аерокосмічних досліджень Землі з використанням мультиспектральних зображень, отриманих космічним апаратом Sentinel-2, що належить Європейському космічному агентству.

Для аналізу території заводу «Кримський Титан» було вибрано шість мультиспектральних зображень, які були сформовані з 20 серпня по 9 вересня 2018 року, тобто до і після появи забруднення. Використовуючи ці зображення, був розрахований так званий водяний індекс MDNWI і проаналізовано розподіл вологи у кислотонакопичувачі заводу (рисунок 1).

Проведений аналіз показав, що північна частина резервуара для зберігання кислоти була недостатньо вологою до моменту забруднення (20 і 23 серпня), і спостерігалася тенденція до її висихання. Сухий простір почав зростати з 25 серпня. З цього дня і до кінця періоду дослідження на площі кислотонакопичувача спостерігаються зони з низьким вмістом вологи і високою температурою.

Таким чином, результати аналізу космічної інформації підтверджують версію експертів-екологів, що найбільш імовірною причиною викиду токсичних хімічних речовин є нештатний стан заводського кислотонакопичувача «Кримський Титан» як наслідок сухих і жарких погодних умов, а також брак води.

image003